Linija učiteljev - Wing Chun Satori

Wing Chun Satori

LINIJA UČITELJEV


 

GM Ip Man

Večina stilov ki jih danes poznamo kot Wing Chun, Ving Tsun , Yong Cuan itd. Ima skupne korenine v šoli Grandmaster Ip Man-a ki je verjetno najbolj priznan učitelj  te veščine. Ip je imel dva učitelja Chan Wa Soona in Leung Baka.Rojen 1893 v Fatshanu je  Pri 12 letih  postal učenec Chan Wa Soona. Mladi Ip je imel ogromno željo po učenju in je uložil ogromno truda da je zbral 300 srebrnikov s katerimi je prišel na učiteljeva vrata prositi da bi bil učenec. Chan je bil prepričan da je mladenič ukradel denar staršem in ga je zato pospremil do doma na zagovor. Ko je ugotovil da je denar res njegov je uvidel požrtvovalnost mladeniča in ga sprejel kot zadnjega svojih učencev.  Po smrti učitelja in zaradi napetosti v državi se je Ip preselil v Hong Kong kjer se je že uveljavil kot dober borec, je od prijateljev izvedel za ekscentričnega starčka ki bi naj poznal superiorno rzličico Wing Chuna. Nedobudni mladenič je takoj hotel preveriti trditve in je našel starca na ribiškem čolnu. Ker ta ni kazal pretiranega zanimanja za njegove besede ga je Ip izzval na borbo v kateri je mladenič moral priznati premoč saj se je kar nekaj krat znašel v vodi poleg čona. Pozneje je Starček po imenu Leung Bak postal njegov drugi učitelj. Po štirih letih treninga z novim učiteljem se je Ip Man vrnil v šolo v Fatshanu kjer je premagal vse starejše člane kluba in se proslavil kot najboljši borec te veščine. Kljub temu Ip Man dolgo časa ni poučeval , v to ga je prisilila nevzdržna finančna in gospodarska situacija. Tako je leta 1951 bil prisiljen zapustiti Fatshan , krajši čas bival v Macau in potem zopet v Hong Kongu kjer je tudi odprl vrata prve šole. Med redkimi ki jih je Ip učil osebno so: Wong Shun Leung, Leung Sheung, Chu Shong Tin , krajši čas Bruce Lee in William Cheungin še nekater. Ip man je umrl leta 1972.

 

GM William Cheung

 

   

Ustanovitelj Stila ki ga poučujem v klubu je Grandmaster William Cheung .Rojen 1940 v Hong Kongu, Ip Manov učenec od 1951 do 1955. Ker se ta stil precej razlikuje od ostalih šol Wing Chuna so se o njegovem izvoru porodila vprašanja in dvomi da izhaja is šole slovitega Ip Mana. Razlaga Grandmaster Cheunga je , da je Ip poučeval v bistvu dve različici, splošni javnosti modificirano verzijo ki jo je naučil od Wah Sona in izvorno ali tradicionalno različico ki jo je naučil od Leung Baka ki so je bili upravičeni le redki in najboljši učenci. GM Cheung pravi da je v letih treninga z Ip Manom zbližal  in celo nekaj let živel pri učitelju , in da bi ga naj ta poučeval v zasebnosti tudi izvorno različico. Te izjave so povzročile ogorčenje med ostalimi učenci Ip Mana in dolgoletno sovražtvo med šolami.  Danes ko je dostop do informacij lažji je potrebno povedati da ni veliko dokazov da bi bila ta zgodba resnična. Pojavile so se govorice da naj bi bil GM Cheung iz Ip Manove šole izključen, in bi mu naj oče ki je bil vpliven mož v Hong Kongu našel učitelja ki bi naj bil član zloglasnih Triad, kjer se je Cheung v bistvu naučil stila ki ga danes poučuje. Zaradi strogih pravil Triad , nikoli ni smel izdati ime svojega učitelja in bi naj ime Ip Mana izkoristi kot lastno promocijo.

Kakorkoli že , GM Cheung je pozneje zapustil Kitajsko in se preselil v Australijo, kjer je ustanovil asociacijo TWC ( Traditiona Wing Chun Association) in postal uspešen učitelj te veščine. Poleg tega vodi nekaj poliklinik kjer uspešno zdravi s pomočjo tradicionalne kitajske medicine. Večkrat je sodeloval z vladnimi agencijami in vojsko kjer je pomagal poučevati posebne enote. Večkrat tudi počaščen z Black Belt Hall of fame in z svojim znanjem in sposobnostmi večkrat dokazal in opravičil sloves svetovnega mojstra neglede na zgodovino in sporne zgodbe o izvoru stila.

   

Master Predrag Koviljac  

  

Predrag Koviljac se je začel ukvarjati z borilnimi veščinami v rani mladosti in ima za seboj več let treninga v tradicionalnem karateju in ninjutsu. Leta 1991 se je kot sam pravi »našel« v Wing Chunu. Začel je kot najboljši učenec Si Fu Mikića in Radojkovića, a se je v izredno kratkem času po zaslugi svoje železne volje in vztrajnosti povzpel na zavidljiv nivo znanja in sposobnost ter presegel vse svoje učitelje in postal eden najboljših mojstrov na tleh Evrope , če ne tudi na svetu.

Leta  1994  se je pod težkimi pogoji zaradi vojne na balkanu, udeležil prvenstva  (United States International Kuoshu Championship) v Baltimore , Washington DC, in tam osvojil dve srebrni medalji v Shuai Shiao ( kitajski stil rokoborbe) in Lei tai borbe kjer je,  bil tudi nagrajen z Fair Play trofejo za najbolj pošteno in športno borbo.

Tako je z bliskovitim vzponom v sam vrh Tradicionalnega Wig Chuna nase pritegnil pozornost Grandmaster William Cheunga , s katerim že vrsto let tesno sodelujeta in sta postala osebna prijatelja.

Predrag je tudi eden redkih na področju nekdanje jugoslavije ki je opravil 365 dnevni trening »jeklene dlani« (Iron Palm) .

Z bratom Nenadom Sta skupaj leta 1995 ustanovila  Tradicionalni Wing Chun Kung Fu Klub »Sremska Mitrovica« ki je požel najboljše uspehe na turnirjih po Srbiji. Leta 2006 pa je član tega kluba osvojil naslov svetovnega prvaka U.S.C.K.F. turnamentu v Lei Tai borbi.

 

 

URNIK TRENINGOV

MARIBOR

Kdaj: TOREK  in ČETRTEK 

Ura: 20.00

Kje: KBK  Komenskega ulica 6

 

RAVNE na KOROŠKEM

Kdaj: PONEDELJEK ob 19.00 in

          PETEK ob 17.30

 

Kje: OŠ Koroških jeklarjev Javornik,

         mala telovadnica

 

 

INFO: 040 377 499 -  Sifu Nenad Bogdanovič

 

   Najdete nas tudi na Facebook strani!

     FaceBook

BlackPiano Theme     Converted from Drupal Theme: Schuszter Zsolt