Zgodovina Wing Chuna - Wing Chun Satori

Wing Chun Satori

 ZGODOVINA WING CHUNA


Prvi zapisi o borilni veščini Kung-Fu izhajajo iz leta 1100 p.n.š. Neprestani politično socialni nemiri na kitajskem, nekateri od njegovih največjih filozofov in njihova verovanja, prastara kultura z svojimi principi o religiji, zdravju in kozmologiji; vse to je vplivalo na Kung-Fu spreminjajoč  ga iz principa borbe v način življenja.

Sredi 17 stoletja je Manču vojska okupirala kitajsko in čeprav je predstavljala le 5% prebivalstva,je zasužnjila večinsko populacijo, Hone ki sopredstavljali  90 % kitajske ter jih prikrajšala za mnoge pravice, med temi tudi učenje borilnih veščin. Z namenom da bi ustvarili novo revolucionarno armado ,so se v templju šaolin ki so ga oblasti spoštovale kot budistično svetišče, zbrali mojstri  5-ih najboljših stilov Kung-Fuja, da bi jih združili v eno superiorno borilno veščino-Wing Chun kar v prevodu pomeni upanje v prihodnost.  Še preden, so izpopolnili ta novi stil so oblasti izvedele za njihovo početje in porušile tempelj do temeljev ter neusmiljeno pobile vse ki so se tam zadrževali. Edina ki je preživela je bila nuna z imenom Ng Mui ki je do konca izpopolnila stil in ga prenesla naprej. Izkazalo  se je da je Wing Chun veliko bolj efektiven in enostaven za učenje saj je njena pastorka, ki ji je dala ime po veščini ,Yim Wing Chun,  zmagovala na prestižnih turnirjih kjer so se borili za denar in premagovala fizično veliko močnejšenasprotnike.

Ker se je po konzervativni kitajski tradiciji Kung-Fu prenašal le v najožjih družinskih krogih iz roda v rod ,je dolgo ostal skrit zahodnim kulturam. Da bi ohranili svojo skrivnost so pozneje razvili modificirano različico,ki je bistveno prikrajšana in ohromljena ter z njo poučevali širšo javnost originalni stil pa prenašali le svojim potomcem. Wing Chun se je do leta 1972 učil izključno Kitajce kar je bila željavelikega mojstra YipMana. Po smrti Yip Mana so njegovi učenci odprli šole po celem svetu. Med njegove najbolj znane  učence spadata legendarni Bruce Lee in danes najuspešnejši mojster tega stila William Cheung.

Wing Chun zajema vse načine borbe:  pokončno borbo ,tako imenovani standup fight, borbo na tleh, z raznimi rušenji, prijemi in vzvodi ter borbo z in proti orožju,vsebuje pa tudi aspekte meditacije,koncentracije misli,poznavanje človeške anatomije, akupresure,in spodbujanje notranje » chi«  energije.

URNIK TRENINGOV

MARIBOR

Kdaj: TOREK  in ČETRTEK 

Ura: 20.00

Kje: KBK  Komenskega ulica 6

 

RAVNE na KOROŠKEM

Kdaj: PONEDELJEK ob 19.00 in

          PETEK ob 17.30

 

Kje: OŠ Koroških jeklarjev Javornik,

         mala telovadnica

 

 

INFO: 040 377 499 -  Sifu Nenad Bogdanovič

 

   Najdete nas tudi na Facebook strani!

     FaceBook

BlackPiano Theme     Converted from Drupal Theme: Schuszter Zsolt