Linija učiteljev

Grandmaster Yip Man (Ip Man) in Bruce Lee

Večina stilov, ki jih danes poznamo kot Wing Chun ima skupne korenine v šoli velikega mojstra Yip Mana, ki je verjetno najbolj priznan učitelj te veščine. Yip Man je imel dva učitelja Chan Wa Soona in Leung Baka. Rojen je bil leta 1893 v Fatshanu in pri 12 letih je postal učenec Chan Wa Soona. Mladi Yip je imel ogromno željo po učenju, zato je vložil ogromno truda, da je zbral 300 srebrnikov, s katerimi je prišel na učiteljeva vrata prositi, da bi bil učenec. Chan je bil prepričan, da je mladenič denar ukradel staršem, zato ga je pospremil do doma na zagovor. Ko je ugotovil, da je denar res njegov, je uvidel požrtvovalnost mladeniča in ga sprejel kot zadnjega svojih učencev. Po smrti učitelja in zaradi napetosti v državi, se je Yip preselil v Hong Kong, kjer se je že uveljavil kot dober borec. Tam je od prijateljev izvedel za ekscentričnega starčka, ki naj bi poznal superiorno različico Wing Chuna. Nadobudni mladenič je želel takoj preveriti trditve in našel je starca na ribiškem čolnu. Ker ta ni kazal pretiranega zanimanja za njegove besede, ga je Yip izzval na borbo, v kateri je mladenič moral priznati premoč, saj se je kar nekaj krat znašel v vodi poleg čolna. Pozneje je starček po imenu Leung Bak postal njegov drugi učitelj. Po štirih letih treninga z novim učiteljem se je Yip Man vrnil v šolo v Fatshanu (danes Foshan), kjer je premagal vse starejše člane kluba in se proslavil kot najboljši borec te veščine. Kljub temu, Yip Man dolgo časa ni poučeval, v to ga je prisilila nevzdržna finančna in gospodarska situacija. Tako je bil leta 1951 prisiljen zapustiti Fatshan. Krajši čas je bival v Macau in potem zopet v Hong Kongu, kjer je tudi odprl vrata prve šole. Med redkimi, ki jih je Yip osebno učil so: Wong Shun Leung, Leung Sheung, Chu Shong Tin, krajši čas Bruce Lee in William Cheung ter še nekateri. Yip Man je umrl leta 1972.

Grandmaster William Cheung in Bruce Lee

Ustanovitelj stila, ki ga poučujem v klubu, je Grandmaster (GM) William Cheung. Rodil se je leta 1940 v Hong Kongu. Od leta 1951 do 1955 je bil Yip Manov učenec. Ker se ta stil precej razlikuje od ostalih šol Wing Chuna, so se o njegovem izvoru porodila vprašanja in dvomi, da izhaja is šole slovitega Yip Mana.

Razlaga GM Cheunga je, da je Yip v bistvu poučeval dve različici, splošni javnosti modificirano verzijo, ki se je je naučil od Wah Sona in izvorno ali tradicionalno različico, katere se je naučil od Leung Baka. Izvorne različice so bili upravičeni le redki in najboljši učenci. GM Cheung pravi, da se je v letih treninga z Yip Manom zbližal in celo nekaj let živel pri učitelju, ter da bi ga naj v zasebnosti ta poučeval tudi izvorno različico. Te izjave so povzročile ogorčenje med ostalimi učenci Yip Mana in dolgoletno sovraštvo med šolami. Danes, ko je dostop do informacij lažji, je potrebno povedati, da ni veliko dokazov o verodostojnosti te zgodbe. Pojavile so se tudi govorice, da naj bi bil GM Cheung iz Yip Manove šole izključen, in da bi mu naj oče, ki je bil vpliven mož v Hong Kongu, našel učitelja, člana zloglasnih Triad, kjer se je Cheung naučil stila, ki ga danes poučuje. Zaradi strogih pravil Triad, nikoli ni smel izdati imena svojega učitelja, zato naj bi ime Yip Mana izkoristi za lastno promocijo.

Kakorkoli že, GM Cheung je pozneje zapustil Kitajsko in se preselil v Avstralijo, kjer je ustanovil asociacijo TWC (Traditional Wing Chun Association) in postal uspešen učitelj te veščine. Danes poleg tega vodi nekaj poliklinik, kjer uspešno zdravi s pomočjo tradicionalne kitajske medicine. Večkrat je sodeloval z vladnimi agencijami in vojsko, kjer je pomagal poučevati posebne enote. Nekajkrat je bil tudi počaščen z Black Belt Hall of Fame ter s svojim znanjem in sposobnostmi večkrat dokazal in opravičil sloves svetovnega mojstra, ne glede na zgodovino in sporne zgodbe o izvoru stila.

Traditional Wing Chun Association

Master Predrag Koviljac

Predrag Koviljac se je začel ukvarjati z borilnimi veščinami v rani mladosti in ima za seboj več let treninga v tradicionalnem karateju in ninjutsu. Leta 1991 se je kot pravi sam: »našel« v Wing Chunu. Začel je kot najboljši učenec SiFu Mikića in Radojkovića. Po zaslugi svoje železne volje in vztrajnosti se je v izredno kratkem času povzpel na zavidljiv nivo znanja in sposobnosti ter presegel vse svoje učitelje in tako postal eden najboljših mojstrov na tleh Evrope, če ne tudi na svetu.

Leta 1994 se je pod težkimi pogoji, zaradi vojne na Balkanu, udeležil prvenstva (United States International Kuoshu Championship) v Baltimore-u, Washington DC. Tam je osvojil dve srebrni medalji v Shuai Shiao (kitajski stil rokoborbe) in Lei tai borbi ter bil tudi nagrajen s Fair Play trofejo, za najbolj pošteno in športno borbo.

Tako je z bliskovitim vzponom v sam vrh Tradicionalnega Wing Chuna nase pritegnil pozornost Grandmastra Williama Cheunga, s katerim že vrsto let tesno sodeluje.

Predrag je tudi eden redkih na področju nekdanje Jugoslavije, ki je opravil 365 dnevni trening »jeklene dlani« (Iron Palm).

Skupaj z bratom Nenadom sta leta 1995 ustanovila Tradicionalni Wing Chun Kung Fu Klub “Sremska Mitrovica”.